zondag 22 februari 2015

Recept Südtiroler appelkoek


Recept Südtiroler appelkoek

 

Op de ZDF is op zondagochtend zo nu en dan het programma Fernsehgarten te zien. Het betreft een live uitzending met muziek vanuit een wintersportplaats. Laatst was er een uitzending vanuit Sulden in Südtirol. Tijdens de uitzending werd de bereiding van een vegan Apfelbrot getoond. Ik heb het recept uitgeprobeerd. Het resultaat is een lekkere fris smakende luchtige koek. Het mag dan Apfelbrot heten, het is wat wij Nederlanders koek noemen.

 
Recept appelkoek

 Ingrediënten

 375 gram appels ( 3 middelgrote appels )

125 gram suiker ( ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt )

125 gram noten ( walnoten, hazelnoten, amandelen ) , zonder noten is de koek ook lekker.

75 gram rozijnen of cranberries

250 gram meel ( ik heb volkorentarwemeel gebruikt )

½ eetlepel cacaopoeder

½ theelepel kaneel of koekkruiden

0,75 van een zakje bakpoeder

Ongeveer 125 ml appelsap

 

De appels in kleine stukjes snijden, kan met of zonder schil. De appelstukjes mengen met de suiker en een nacht in een schaal laten staan.

Het meel mengen met het gezeefde bakpoeder, cacao, kaneel. De appelstukjes met aanhangend vocht en de noten door het meel roeren. Appelsap langzaam toevoegen en roeren met een houten lepel of garde tot er een homogene massa is ontstaan.

Een cakevorm ( 25 cm ) bekleden met bakpapier en vullen met het deeg.

In een voorverwarmde oven op 175 graden 50 à 60 minuten bakken.

Wie het lekker vindt en niet veganistisch eet kan de nog warme koek met gesmolten boter bestrijken en poedersuiker erover strooien.

 


dinsdag 10 februari 2015

Advocaatpaaseieren


Advocaatpaaseieren
 

Gisteren mijn boodschappen gedaan bij de Lidl. En wat zag ik daar? De paaseitjes zijn er al weer! Ook de grote met echte advocaat gevulde eieren waar ik zo gek op ben. Ik heb meteen een zakje in mijn winkelwagentje gelegd. Als laatste scant de caissière de eitjes. Daarna bestudeert ze het zakje aan alle kanten. Ze draait het om en om. Dan leest ze nauwkeurig wat er op staat. “Is er iets niet in orde?”, vraag ik nieuwsgierig. “Er zit alcohol in”, zegt ze alsof ze een therapeut is die een alcoholverslaafde tegenover zich heeft. “Daarom zijn ze ook zo lekker”, er zit echte advocaat in”, doe ik een duit in het zakje. “16 % alcohol lees ik hier”, is het strenge antwoord. “Ze komen uit Duitsland, in Duitse rumbonen zit ook alcohol, heerlijk vind ik dat.” “Ik mag ze niet verkopen aan personen onder de 18.” Ik kijk haar raar aan. Iedereen ziet toch wel aan mijn grijze haar dat ik 18+ ben. De jongeman die achter me geduldig staat te wachten gniffelt.

Even later komt de jongen achter me aan en praten we na over het voorval. “Ik mag geen chocola eten”, vertelt hij. “Ik koop alleen maar gezonde producten.” Hij laat trots zijn net gekochte puntpaprika’s, krop sla en meergranenbroodje zien.  Ik ga me nog schuldig voelen ook. Dan open ik mijn tas :”Kijk, ik heb ook gezonde inkopen gedaan. Broccoli, andijvie, appels, bananen en zoute haringen.” Het zakje advocaateieren ligt er ondeugend bovenop te stralen. Hij knikt goedkeurend. “Ze overdrijft, je moet wel 400 van die eieren eten voordat je dronken wordt.” Ik wandel tevreden naar huis. Volgende keer koop ik weer een zakje advocaateieren, of twee of misschien wel drie!

De paaseieren van de Lidl met echte advocaat ( 16 % alcohol )

De Duitse rumbonen met brandewijn van 16%
Duitse truffels met 52 % advocaatvulling