zondag 8 mei 2016

Leegstand winkelpanden: Nur gucken, nicht kaufen.


Nur gucken, nicht kaufen

 
De eerste keer dat ik deze woorden naar mijn hoofd geslingerd kreeg was op een markt in Italië.  Voetje voor voetje schuifelde ik met de mensenmassa mee langs de kraampjes met leren tassen en riemen. Toen ik even meer nieuwsgierig dan belangstellend een iets langere blik wierp op de koopwaar klonk het onvriendelijk: Holländer, nur gucken, nicht kaufen.
 
De tweede keer was in Wilen in  Centraal Zwitserland. Samen met mijn oom Reitze was ik hier op vakantie. We wilden kaarten naar het thuisfront sturen en keken bij een kiosk belangstellend bij de ansichtkaarten. Tot onze verbazing klonk er vanuit de kiosk een barse mannenstem: “Holländer, nur gucken, nicht kaufen”. Mijn oom, die een vriendelijke inborst had, wist de man te overtuigen dat we wel degelijk van plan waren kaarten te kopen. De verkoper sloofde zich hierna werkelijk uit, hij toverde vanuit de kiosk nog meer kaarten tevoorschijn, vertelde over de mooie plekjes die gefotografeerd waren. Ook legde hij uit waarom hij zo nors had gereageerd. Hij ergerde zich bont en blauw aan toeristen die de kaarten één voor één uit de standaard namen om ze daarna weer wild op een andere plek in de standaard terug te duwen. Zonder iets te kopen vertrokken ze dan weer. Met meer kaarten dan de oorspronkelijke bedoeling kwamen we weer in ons hotel. Oom Reitze maakte de man blij door ook nog een doos sigaren te kopen. Elke avond brachten we een bezoekje aan onze “vriend” en kochten een kleinigheidje.
 
Jaren geleden kwam de school in Heerenveen waar ik werkzaam was met een fietsenplan. Je kon voordelig een fiets kopen via school. Niet bij een fietsenwinkel in Heerenveen maar bij een grootschalig bedrijf ergens in Noord-Holland. Veel personeelsleden hadden wel oren naar dit fietsenplan, maar een fiets uitkiezen zonder proefrit? Laat er nu net een fietsenwinkel in Steenwijk de deuren hebben geopend. Ze maakten ook reclame in de Heerenveense Courant, de winkel beschikte over een heuse indoor fietsbaan voor proefritjes. De betreffende zaak kon zich die zaterdag verheugen op een groot aantal belangstellenden. Ook ik was van de partij. In de brochure van het fietsenplan had ik een fiets uitgekozen en in Steenwijk kon ik er een proefrit mee maken. Daar reed ik mijn rondjes, vrolijk wuivend naar de collega’s die ook hun proefrondjes reden. Het was reuze gezellig. De verkopers namen zelfs bij iedereen de juiste fietsmaat op .Op dat moment konden de verkopers nog niet bevroeden dat een groot aantal van de aspirant-kopers geen echte klanten waren. Ik hoef me overigens niet bezwaard te voelen, ik heb uiteindelijk besloten geen fiets via het fietsenplan te kopen.
 
Tegenwoordig wordt er veel gekocht via internet. Vandaag bestellen, morgen in huis. Niet goed, terugzenden, en geld terug. Ideaal toch? Maar wat doe je als je kleding of schoenen toch liever eerst past? Juist ja, dan ga je gezellig een middagje shoppen. Je past de kleding of schoenen bij een winkel in de stad, let goed op de juiste maat, kijkt of de kleur je staat en bestelt het artikel vervolgens op internet want daar is het net iets goedkoper. Nur gucken, nicht kaufen. Niet alleen kledingzaken hebben hier last van. Een fototoestel uitproberen in een fotozaak, geluidsapparatuur beluisteren, de beeldkwaliteit van een televisie beoordelen enzovoort, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 
In Essen heeft een eigenaar van een geschenkwinkel zo genoeg  van kijkers die bij hem de producten “testen” om ze vervolgens op internet te bestellen dat hij entreegeld vraagt. Nur gucken, nicht kaufen kost er 2 euro. Vanzelfsprekend wordt de 2 euro entree weer verrekend met je aankoop. Als iemand een serieuze vraag heeft hoeft hij ook niet te betalen. Winkeliers zullen inderdaad creatief moeten zijn om klanten te binden willen ze het niet verliezen van internetwinkels. De ene na de andere zaak legt immers het loodje. Er komen steeds meer lege panden in de binnensteden. Alleen de terrasjes zijn goed bevolkt. Maar een binnenstad met alleen horecagelegenheden, is dat nou leuk?

Anja Balt

De lege panden van De Slegte en Dynabyte op de Nieuwestad in Leeuwarden.

Nog een leegstaand pand aan de Nieuwestad.

Het lege pand van schoenenwinkel Manfield op de Nieuwestad in Leeuwarden.

De panden van V&D staan leeg. Hier V&D Zwolle