zaterdag 17 juni 2017

De postbode vroeger, nu en in de toekomst


Pietje Druk, postbode in Drukkerdam
 
Mag ik me even voorstellen? Ik ben Pietje Druk. Als kind las ik de boekjes over Pietje Puk, de vrolijke postbode uit Keteldorp. Pietje Puk beheerde het postkantoor, sorteerde de post en bezorgde twee keer per dag de post. Omdat Keteldorp klein was, had Pietje veel vrije tijd. Hij verveelde zich echter geen moment, hij hielp mensen waar hij kon. Zo sprong hij regelmatig bij in de bakkerij van Fijnebol. Ik wilde ook graag postbode worden en dat is gelukt. Van jongs af aan breng ik de post bij de mensen thuis. Maar wat is mijn baan veranderd! Het fraaie uniform is verdwenen, de meeste postkantoren zijn gesloten, twee keer per dag post bezorgen is uitgedund naar één keer per dag en de maandag is ook al geschrapt. Ik heb steeds minder post rond te brengen omdat er concurrerende bedrijven zijn en door de komst van internet en de mobiele telefoon.

Laatst zag ik op televisie een documentaire over Jean Pierre Lalettre, een postbode op het Franse platteland. Een man naar mijn hart, een echte Pietje Puk. Jean Pierre rijdt al jaren dezelfde route in een streek waar de jongeren zijn weggetrokken. De ouderen zijn er blijven wonen. Alle voorzieningen zijn zo langzamerhand verdwenen. Jean Pierre is de steun en toeverlaat van veel bewoners. Soms is hij de enige die ze op een dag spreken. Hij brengt niet alleen de post, hij maakt een praatje, neemt een boodschap mee, houdt de mensen in de gaten. Als het nodig is waarschuwt hij een arts. Jean Pierre heeft duidelijk een sociale functie.
 
Deze Franse postbode is het grote voorbeeld voor de postbode van de toekomst. Want ook in Nederland gaan stemmen op om de postbode sociale taken te geven. Ik, Pietje Druk, ben er uit mezelf al mee begonnen. Met één keer per dag een beetje post bezorgen heb ik daar tijd genoeg voor. Zo drink ik een kopje thee of koffie bij eenzame mensen. Ik laat honden uit. Ik ga een eindje wandelen met ouderen die  anders de hele dag in huis zouden zitten. Ik neem ze gewoon een eindje mee op mijn ronde. Als bewoners met vakantie zijn vul ik niet alleen de brievenbus, ik leeg hem ook. Ik geef de planten water, geef de katten, konijnen, vogels of vissen eten en wat aandacht. Ik ben ook niet te beroerd om even een tuintje te schoffelen, het gras te maaien, of een raam te lappen. Ik repareer wel eens een kapotte deurbel of een lekkende kraan, ik plak zo nu en dan een lekke fietsband. Ik begin nu ’s morgens vroeg aan mijn ronde en kom pas aan het eind van de middag weer moe maar voldaan thuis. Op de terugweg pak ik mijn anpikkelateur en ruim ik rommel op van de straat en uit plantsoentjes die ik kwijt kan in mijn lege posttassen. Pietje Druk is een echte Pietje Puk geworden. Als ik iemand anders een plezier kan doen, doe ik mezelf ook een plezier.
 
Toch pakken zich in de toekomst donkere wolken samen, vrees ik. Straks krijgen de mensen bericht per email dat er post voor hun klaar ligt op een postagentschap. Het zou mooi zijn als ik dan deze post als service bij de mensen thuis kan bezorgen omdat ik daar toch allerlei klusjes te doen heb.

 Anja Balt

Het voormalige hoofdpostkantoor aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden.
 

Het voormalige postkantoor aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden.

Brievenbus in het centrum van Wiesbaden.