Het Spreewald
Op 1 mei hebben we met de auto een uitstapje gemaakt naar
Lubbenau in het Spreewald. Het Spreewald ligt halverwege Berlijn en Dresden. Zo
onrustig de eerste mei in Berlijn verloopt, zo gezellig en rustig was het in
Lubbenau. Bij de haven speelde een blaaskapel. Mensen zaten vredig op de
terrasjes en enkele ouderen dansten op de blaasmuziek. Er was een kleine markt
met kraampjes met streekprodukten. Het bekendste product van het Spreewald is de augurk. Die
werden dan ook veel verkocht, in plastic vaatjes van 500 gram, vers uit het
vat. Ik vind de Spreewaldgurken onweerstaanbaar lekker, vooral de Knobis,
knoflookaugurken. Knapperige sappige augurken. Natuurlijk heb ik ook een vaatje
verse knoflookaugurken meegenomen. In
het kookboek van de DDR heb ik een lekker recept gevonden.
Pfeffergurken
Snij 4 dikke augurken in de lengte doormidden. Hol ze wat
uit. Bestrooi de augurken met peper. Snij 100 gram Schinkenwurst in kleine stukjes. ( ik denk dat boterhamworst
ook wel kan ). Een Rettich ( mierikswortel ) in stukjes snijden. Het binnenste
van de augurk in stukjes snijden. Een klein Camembert kaasje in stukjes
snijden. 2 hardgekookte eieren in stukjes snijden. Dit alles vermengen met 3
eetlepels mayonaise, wat zout en peper en wat azijn. Alles in laten trekken en
daarna de augurkenhelften mee vullen.
Smaakt voortreffelijk tijdens het kijken naar de film:
Goodbye Lenin.
Lubbenau doet denken aan Giethoorn, kleine watertjes met
hoge brugjes , karakteristieke huisjes. Lubbenau heeft zelfs iets bewaard wat
in Giethoorn allang verdwenen is. Er
varen punters, die nog echt met een originele boom door mankracht worden
voortbewogen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten