vrijdag 25 juli 2014

Bessentijd


Bessentijd

 
Bessen plukken vind ik een heerlijke ontspannen bezigheid. Van bessen plukken word ik blij. Ik kan dit jaar mijn hart ophalen. In mijn tuin heb ik  rode, witte en zwarte bessenstruiken en een kruisbessenstruik. Omdat ik op de katten van de overbuurvrouw heb gepast, kon ik daar de rijpe wijnbessen plukken. De kruisbessenstruik draagt deze zomer voor het eerst flink wat bessen, nog net te weinig om jam van te maken, genoeg om volop van te eten. Een kruisbes is voor mij de smaak uit mijn kindertijd. Ik was gek op kruisbessen, al voor het ontbijt stond ik bij de kruisbessenstruiken te snoepen, dat kon ik de hele dag door doen. Ik merk nu dat kleine kinderhanden een groot voordeel zijn bij het plukken van kruisbessen. Ik prik me nu steeds aan de venijnige stekels, ik kan me niet herinneren dat ik daar als kind last van had. De Duitse naam Stachelbeer is wel heel toepasselijk. Hoe lekker de kruisbessen me ook smaken, ik beleef nu meer plezier aan het plukken van aalbessen. Ik geniet als ik een schaaltje zelf geplukte glimmende rode en witte bessen in de hand houd. En wat smaken de aalbessen heerlijk fris. Ik vind een rode bes een adellijke vrucht, met een prachtige naam: “Jonkheer van Tets”. Ook deze bessen doen mijn kindertijd herleven. De smaak van een onbezorgde zonnige zomer. Ik heb heel wat rode en witte bessen geplukt in de tuin van mijn oma. Dit jaar heb ik een kilo rode en witte bessen geplukt, goed voor 3 weckpotten jam, die ik overigens niet als jam op mijn brood smeer maar gebruik als saus op de zelf gemaakte custard of maïzena pudding. De potten jam zijn puur handwerk. Eerst plukken, dan heel geduldig de bessen van de steeltjes halen, wassen, wegen. De weckpotten goed schoonmaken door ze een half uur in een teiltje met soda te leggen, goed omspoelen, laten uitlekken en opdrogen op een schone theedoek. Daarna de bessen in een hoge pan met 1 kilo geleisuiker al roerend aan de kook brengen, 4 minuten flink door laten koken. De vloeibare jam voorzichtig in de weckpotten gieten. Snel de potten afsluiten en omkeren. Ongeveer 5 minuten omgekeerd laten staan. Als dan de drie potten op het aanrecht staan te glimmen geeft dat een heel tevreden gevoel. De bessen die over waren heb ik gebruikt als vulling in cupcakes .Het resultaat was een lekker luchtig fris cakeje, niet ongezond doordat ik olijfolie in plaats van boter heb gebruikt. Hier volgt het recept. Als vulling kunnen natuurlijk ook andere seizoensvruchten gebruikt worden. Omdat ik geen speciale bakplaat voor cupcakes heb, gebruik ik steeds twee papieren vormpjes, en zet ik de vormpjes dicht tegen elkaar aan.  Dat niet elk cakeje mooi rond is, mag de pret niet drukken.

 

Aalbessencakejes

Ingrediënten

200 gram bloem

7 gram bakpoeder

220 gram suiker

Snufje zout

1 ei

180 ml. melk

60 ml. olijfolie extra vierge

1 zakje vanillesuiker

250 gram rode bessen

Warm de oven voor op 180 graden.

Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout. Meng in een andere kom de melk, het ei, de vanillesuiker en de olijfolie. Voeg tezamen en schep de rode bessen erdoor. Vul de vormpjes voor ongeveer twee derde. Bak de cakejes in 25 minuten gaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten