zondag 22 februari 2015

Recept Südtiroler appelkoek


Recept Südtiroler appelkoek

 

Op de ZDF is op zondagochtend zo nu en dan het programma Fernsehgarten te zien. Het betreft een live uitzending met muziek vanuit een wintersportplaats. Laatst was er een uitzending vanuit Sulden in Südtirol. Tijdens de uitzending werd de bereiding van een vegan Apfelbrot getoond. Ik heb het recept uitgeprobeerd. Het resultaat is een lekkere fris smakende luchtige koek. Het mag dan Apfelbrot heten, het is wat wij Nederlanders koek noemen.

 
Recept appelkoek

 Ingrediënten

 375 gram appels ( 3 middelgrote appels )

125 gram suiker ( ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt )

125 gram noten ( walnoten, hazelnoten, amandelen ) , zonder noten is de koek ook lekker.

75 gram rozijnen of cranberries

250 gram meel ( ik heb volkorentarwemeel gebruikt )

½ eetlepel cacaopoeder

½ theelepel kaneel of koekkruiden

0,75 van een zakje bakpoeder

Ongeveer 125 ml appelsap

 

De appels in kleine stukjes snijden, kan met of zonder schil. De appelstukjes mengen met de suiker en een nacht in een schaal laten staan.

Het meel mengen met het gezeefde bakpoeder, cacao, kaneel. De appelstukjes met aanhangend vocht en de noten door het meel roeren. Appelsap langzaam toevoegen en roeren met een houten lepel of garde tot er een homogene massa is ontstaan.

Een cakevorm ( 25 cm ) bekleden met bakpapier en vullen met het deeg.

In een voorverwarmde oven op 175 graden 50 à 60 minuten bakken.

Wie het lekker vindt en niet veganistisch eet kan de nog warme koek met gesmolten boter bestrijken en poedersuiker erover strooien.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten