zaterdag 3 mei 2014

Crème koeken


Crème koeken

Elke zaterdag valt de kleurige folder van de buurtsuper in de bus. Deze keer staat op de voorpagina een aardige aanbieding: crème koeken in de smaken mokka en vanille. Nieuw en daarom voor de helft van het geld te proberen.  Ik moet zeggen: “als ik naar het plaatje kijk loopt het water me in de mond”. Als ik op maandag de supermarkt binnen wandel zie ik ze liggen bij de ingang. Mmm, wat zien ze er heerlijk uit. Toch weet ik de verleiding te weerstaan, ik kan ze beter in het weekend kopen. Donderdag haal ik weer een paar boodschappen, de koeken lopen blijkbaar als een trein, het bordje hangt er wel, maar de koeken zijn op. Als ik vrijdag eindelijk de koeken wil kopen zijn ze tot mijn grote teleurstelling weer uitverkocht of niet geleverd. Ik vraag een winkelbediende naar de koeken. Hij is heel eerlijk. “Mevrouw, we hebben ze weer uit het assortiment genomen, het had een hele smeuïge koek moeten zijn, maar het bleek een abnormaal harde koek te zijn”. Ze hadden klachten van klanten gekregen. Terecht, hij had zelf geproefd, de koek was niet te eten.

Ik kan enorm genieten van de mooie foto’s in kookboeken, tijdschriften en de maandelijkse gratis bladen van de supermarkten. Veel gerechten en taarten zien er zo verrukkelijk uit. Toch moet een recept niet te ingewikkeld zijn. De kans op mislukken is groter, een eenvoudig klaar te maken gerecht kan ook heel lekker zijn. Ik maak graag zelf toetjes. Ik maak ze op dezelfde manier als mijn moeder dat deed.  Met custard, maïzena en cacao kun je op een simpele manier heerlijke vla en pudding maken. Het voordeel is dat je zelf kunt kiezen hoeveel suiker je wilt gebruiken, hoe dik of dun je het wilt hebben. Je kunt garneren met puddingsaus ( kun je ook zelf maken) , Rote Grütze ( alleen in Duitsland te koop)of vers fruit. Hieronder geef ik een paar van mijn recepten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten