zaterdag 3 mei 2014

Recepten


Eenvoudige recepten uit grootmoeders tijd

 
Custardbeschuitengebakje
Als kind was dit mijn lievelingstoetje.

 
Ingrediënten voor 4 personen

½ liter melk
8 beschuiten
6 eetlepels custard
4 à 5 suikerschepjes suiker
Zakje vanillesuiker

Kook de melk.
Maak met een beetje van de koude melk, de custard en suiker een papje.
Roer dit langzaam door de kokende melk. Blijf roeren tot de pudding de gewenste dikte heeft.
Schep de pudding op 4 beschuiten. 
Dek af met de overige beschuiten.
Laat afkoelen.

 

  

Advocaat-kersen toetje

 
Ingrediënten

Pot ontpitte kersen op sap
Slagroom
Advocaat
Cacao

Verdeel de kersen over de glazen
Meng de stijfgeslagen slagroom met de advocaat en een theelepel cacao.( advocaat en cacao naar behoefte).
Doe dit over de kersen en klaar is dit heerlijke toetje.

 

Chocoladepudding

 
Ingrediënten voor 2 à 3 personen

½ liter melk
5 à 6 eetlepels maïzena ( uitproberen, 4 eetlepels voor vla, 6 afgestreken eetlepels voor pudding )
1 eetlepel cacao
4 à 5 suikerlepels suiker

 
Neem een beetje van de melk en roer daarin de maïzena, cacao en suiker tot een glad papje.
Kook de melk en roer het papje door de kokende melk. Zacht door laten koken en blijven roeren tot de gewenste dikte is bereikt. 
Giet de pudding in kommen of schaaltjes die je eerst met koud water omspoelt. Tegen een vel kun je de kommen afdekken met huishoudfolie. Lekker met vanillesaus.

 

 
Aardappelen met kruidenkwark

 

Tijdens de fandag in de MDR studio in Leipzig heb ik dit simpele gerecht gegeten.
Het vetarme recept is heel geschikt voor vegetariërs. Jus wordt vervangen door kwark.
Het recept komt uit een kookboek uit de voormalige D.D.R.

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo vastkokende aardappelen
500 gram kwark
4 eetlepels zure room
6 eetlepels gehakte kruiden: peterselie, bieslook, dille
1 eetlepel citroensap
Eventueel ½ theelepel citroenschilrasp
Zout, peper
8 eieren

 
Aardappelen koken
De zure room door de kwark roeren.
De kruiden, citroensap en citroenrasp door de kwark roeren. Een beetje van de kruiden bewaren om over de aardappelen en eieren te strooien.
De eieren in 8 minuten hard koken.
De eieren pellen en door de helft snijden.
De aardappelen met de eieren en de kruidenkwark op een bord rangschikken en bestrooien met de kruiden die over zijn.

Variant voor de kruidenkwark

In plaats genoemde kruiden één eetlepel middelscherpe mosterd, gehakte kappertjes, 2 eetlepels gesneden mierikswortel ( rettich ), 1 eetlepel tomatenketchup door de kwark roeren. 

 

 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten