zaterdag 16 april 2016

Frisian Flag: liefde voor alles wat vliegt.


Frisian Flag: liefde voor alles wat vliegt.

 

De jaarlijkse oefening Frisian Flag is weer in volle gang. De echte liefhebbers worden om half zeven ’s morgens al gespot op de spottersbult bij Marsum. Wil je een mooi plekje bemachtigen op deze bult dan moet je sowieso voor acht uur aanwezig zijn. Vanaf deze plek heb je een mooi zicht op de start- en landingsbaan en kun je de vliegtuigen zien taxiën. Maar ook vanaf het weggetje naar de spottersbult en in het land kun je de vliegtuigen prachtig zien vliegen. Dit jaar kun je voor het eerst in het weiland bij de spottersplaats parkeren. Voor drie euro per dag heb je de hele dag een mooi plekje voor je auto. Natuurlijk zijn er toch nog van die kniepstùvers die liever een boete van 90 euro riskeren dan dat ze 3 euro uitgeven. Ze gaan toch in de berm van de doorgaande weg staan. De politie patrouilleert de hele dag om deze foutparkeerders op het parkeerterrein te wijzen. De luchtmacht heeft ook drie toiletten geplaatst, voor de innerlijke mens staat vlak bij de bult een snackwagen. De patatbakker moet het vooral van de pauzes hebben want als er activiteit in de lucht is houdt iedereen zijn toestel met telelens paraat. Sommigen sjouwen een complete uitrusting mee. Trap, statief, twee camera’s, diverse lenzen. Het is mooi te zien hoe alle joekels van lenzen tegelijkertijd meedraaien met een vliegtuig en je het klik, klik, klik hoort. Als er even een pauze is zijn vogels een aangenaam doelwit van de fotografen. Veel vliegtuigfotografen zijn ook verwoede vogelfotografen. Als alle vliegtuigen zijn vertrokken, ongeveer 50 per keer, pakt een deel van de spotters de uitrusting bij elkaar en spoedt zich naar Jelsum om daar te kijken naar de terugkeer. Daar geen mooi parkeerterrein maar parkeren in de berm van de parallelweg. Wel is een container over een sloot geplaatst waar je doorheen kunt lopen om in het weiland veilig naar de vliegtuigen te kunnen kijken. Wie ook graag op de spottersbult wil zien heeft nu de kans. Met een beetje geluk heb je een plek op één van de bankjes om hier te wachten totdat de vliegtuigen weer zijn geland en langs komen taxiën. ’s Middags herhaalt zich alles. De ploeg uit Jelsum snelt weer terug naar Marsum om na het opstijgen van de toestellen  zich weer naar Jelsum te begeven. De situatie die ik nu beschreven heb is van toepassing bij Zuidwestelijke wind. Komt de wind uit het Noordoosten dan geeft de meerderheid er de voorkeur aan het opstijgen te zien bij Jelsum en het landen bij Marsum.

Niet alleen de vliegtuigen ook de spotters komen uit diverse landen. Er zijn spotters uit het hele land, Duitsers, Fransen, Belgen, Italianen, Engelsen. Veel spotters komen speciaal voor de Amerikaanse F-15’s, die vanuit Californië zijn overgevlogen.

 

Anja Balt

Franse Mirage 2000. De 9 sterren op de staart staan voor de 9 militairen van de Franse luchtmacht die zijn omgekomen op 26 januari 2015 toen een Griekse f-16 crashte op het  vliegveld van Albacete in Spanje.

F-15C Eagle uit Californië 

FA-18 Hornet van de Finse luchtmacht

Bij Jelsum is een container geplaatst over de sloot.

F-16AM Falcon van de Belgische luchtmacht

De spottersbult bij Marsum

In het acht uur journaal was maandag een reportage te zien over Frisian Flag

F-16 van de Poolse luchtmacht

Het weggetje naar de spottersbult

F-16AM van de vliegbasis Leeuwarden met Polly op de staart, het embleem van het 322 squadron.

Eurofighter Typhoon van de Duitse luchtmacht
 
Twee Tornado's van de RAF


De spottersbult bij Marsum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten