vrijdag 10 mei 2013







Het Spreewald

Op 1 mei hebben we met de auto een uitstapje gemaakt naar Lubbenau in het Spreewald. Het Spreewald ligt halverwege Berlijn en Dresden. Zo onrustig de eerste mei in Berlijn verloopt, zo gezellig en rustig was het in Lubbenau. Bij de haven speelde een blaaskapel. Mensen zaten vredig op de terrasjes en enkele ouderen dansten op de blaasmuziek. Er was een kleine markt met kraampjes met streekprodukten. Het bekendste  product van het Spreewald is de augurk. Die werden dan ook veel verkocht, in plastic vaatjes van 500 gram, vers uit het vat. Ik vind de Spreewaldgurken onweerstaanbaar lekker, vooral de Knobis, knoflookaugurken. Knapperige sappige augurken. Natuurlijk heb ik ook een vaatje verse knoflookaugurken meegenomen.  In het kookboek van de DDR heb ik een lekker recept gevonden.

Pfeffergurken

Snij 4 dikke augurken in de lengte doormidden. Hol ze wat uit. Bestrooi de augurken met peper. Snij 100 gram Schinkenwurst  in kleine stukjes. ( ik denk dat boterhamworst ook wel kan ). Een Rettich ( mierikswortel ) in stukjes snijden. Het binnenste van de augurk in stukjes snijden. Een klein Camembert kaasje in stukjes snijden. 2 hardgekookte eieren in stukjes snijden. Dit alles vermengen met 3 eetlepels mayonaise, wat zout en peper en wat azijn. Alles in laten trekken en daarna de augurkenhelften mee vullen.

Smaakt voortreffelijk tijdens het kijken naar de film: Goodbye Lenin.

Lubbenau doet denken aan Giethoorn, kleine watertjes met hoge brugjes , karakteristieke huisjes. Lubbenau heeft zelfs iets bewaard wat in Giethoorn allang  verdwenen is. Er varen punters, die nog echt met een originele boom door mankracht worden voortbewogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten